çeşitli kaynaklar farklı rakamlar verse de kabaca yunanistan’da oturmaya elverişli ya da ikamet edilen iki yüzü aşkın ada olduğunu söyleyebiliriz. bu adalardan kimi dünyaca ünlü şöhretleri sayesinde milyonlarca turist ve ziyaretçi ağırlarken kimisi de kenarda köşede keşfedilmeyi bekliyor.
andros işte o kenarda köşede kalmış ama buna rağmen bir çok tanınmış adayla yarışacak kadar güzel bir ada. mykonos, santorini gibi meşhur adaların da içinde bulunduğu kiklad adaları’ndan bir tanesi. üstelik ülkenin başkenti ve en büyük şehri atina’dan ulaşımı ise oldukça kolay ve kısa sürüyor.
andros’u diğer adalardan ayıran en büyük özelliği içinde bulunan su kaynakları ve bu sayede oluşan bitki örtüsü. çoğu yunan adası’nda gördüğümüz boz tepeler yerini burada yemyeşil ve ağaçlarla kaplı tepelere bırakıyor. bize ise kestane, ceviz, çınar ağaçlarının; kekik, ada çayı tarlalarının keyfini çıkarması kalıyor. ada sadece deniz güneş kum sevdalılarını değil trekking meraklılarının da gözdesi.
andros’a atina’dan iki saatlik bir feribot yolculuğu ile ulaşmak mümkün. ancak dikkat etmeniz gereken tek şey feribotun atina’nın ünlü limanı pire’den değil rafina limanından hareket ediyor oluşu. şehir merkezinden gitmek isterseniz pedion tou areos parkı’nı çevreleyen caddelerden mavrommateon’daki KTEL durağından yarım saatte bir kalkan otobüslerden birine binebilirsiniz. yolculuk için rezervasyon yapmanıza gerek yok ve yolculuk 2,8 euro. rafina’da otobüsün sizi bıraktığı yerden feribotunuza ulaşmak ise beş dakikadan fazla sürmüyor.
iki saatlik yolculuktan sonra adanın liman kasabası / köyü gavrio’ya ulaşıyorsunuz. adanın diğer kasabalarına ve ulaşması güç muhteşem sahillerine gitmek için burada araba kiralayabilir ya da çok sık olmasa da belli kasabalardan geçerek en son adaya ismini veren andros’a ulaştıran otobüslere de limanın hemen önünden binebilirsiniz. araba kiralamanın günlük ücreti 30 euro ve verilen araba -özellikle başka bi tercihiniz yoksa- fiat panda.
şimdi ise gavrio’ya veda edip adanın bir sonraki yazıda anlatacağım diğer kasabalarına, ansızın karşımıza çıkıp bizi büyüleyen sahillerine ve adını adaya veren andros’un daracık sokaklarına gidelim.
yazının devamı: kiklad’ın gizli cenneti andros (II)
Comentarios