top of page

POSEİDON'UN GÖLGESİNDE


Efsane odur ki Girit kralı Minos'a yenilen Atinalılar, savaş sonrası alınan kararlar gereği her sene, ismi "Minos'un boğası" anlamına gelen, yarı boğa yarı insan Minotor'a yedi kız ve yedi genç erkek feda etmek zorundadır. Atina kralı Theseus bu gidişe bir dur demek ister ve Minotor'u öldürmeyi kafasına koyar. Minotor'u daha önce öldürmek isteyenler olmuştur olmasına ama bu vahşi yaratık karmakarışık bir labirentin ortasında tüm gücüyle duruyordur ve onu öldürmek o kadar da kolay değildir. Theseus, babası Egeus'a Minotor'u öldürmek için Girit'e gideceğini, başarılı olduğu takdirde dönerken beyaz bir yelken açacağının sözünü verir, gemisine atlar ve yola çıkar. Minotor'un yaşadığı Knossos'a vardığında kralın kızı Ariadne, Theseus'u görür görmez ona vurulur. Şüphesiz ki Theseus'un neden orada olduğunu anlamıştır. Ariadne, ona koca bir ip yumağı verir ki olur da Minotor'u öldürebilirse en azından o yere bıraktığı ipi takip ederek labirentten dışarı çıkabilsin diye. Theseus Minotor'un hakkından gelir, yardımıyla labirentten çıkabildiği Ariadne' yi de yanına alır ve Atina'ya dönmek üzere yola çıkar.


Zafer sarhoşluğundan olsa gerek, babasına verdiği sözü, beyaz yelkeni açmayı unutmuştur Theseus. Oğlunun sağ salim dönüp dönmeyeceğini bilmeyen, her gün denize bakan Egeus bir gün uzaktan oğlunun gemisini görür ancak beyaz yelken yoktur. Minotor'a oğlunun kurban gittiğini düşünür, buna dayanamaz ve kendini gemiyi gördüğü burundan denize atar ve ölür. Bu olaydan sonra Egeus'un sularında can verdiği deniz onun anısına "Ege" olarak adlandırılır. Atinalılar savaş yüzünden veya ticari sebeplerden uzaklara giden gemilerine veda ettikleri, onların yolunu gözledikleri, sağsalim varışlarını kutladıkları bu bölgeye denizler tanrısı Poseidon'a adanmış bir tapınak yapmaya karar verirler ve görkemli Poseidon tapınağı Sounio'da olanca heybetiyle yer alır.




Bütün bu hikayelerin yaşandığı topraklar Atina'nın sadece 70 kilometre uzağında. Atina'nın içinde bulunduğu Attika yarımadası'nın ucunda bulunan Sounio'ya arabanız varsa Atina'dan, şahane manzalar eşliğinde bir buçuk saat içinde varmanız mümkün. Toplu taşıma kullanarak gitmek isterseniz Pedion parkı’nı çevreleyen caddelerden Mavrommateon’daki KTEL durağından otobüse binmeniz yeterli. Sounio'ya vardığınızda dönüş saatlerini sormanız yararınıza olacaktır.


Poseidon tapınağı girişi 8 euro ve gün batımına kadar ziyarete açık. Zaten en yoğun ziyaret edildiği vakitler de bu anlara denk geliyor. Elinizde iki seçenek var: gün batımınının muhteşem renklerine, Posedion'a adanmış bu görkemli tapınağın gölgesinde şahit olabilir ya da daha erken bir saatte tapınağı ziyaret edip Atina dönüşü uolunda karşınıza çıkan ilk sol sapaktan aşağı indiğinizde vardığınız minicik koyda bulunan ve daha önce hakkında yazısı olan "Ilias" tavernasına uğrayıp gün batarken demlenebilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin bu hüzünlü hikayenin topraklarında kendinizi mutlu ve çok ayrıcalıklı hissedeceksiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page