top of page

ATİNA SEMTLERİ: GAZİ


gazi semtinin hikâyesi bir nevi bir mutenalaştırma hikayesi. içinde bulunan gaz fabrikasından adını alan, eskinin bu karanlık, izbe ve işçi mahallesi artık birbirinden farklı barlarıyla, meşhur restoranlarıyla, kültür sanat aktiviteleriyle ve şehrin en önemli marjinal mekanlarını barındırmasıyla ünlü.


eskinin işçi ve göçmen mahallesi gazi bu niteliklere sahip her yer gibi pek rağbet görmüyor atina'da o zamanlar. özellikle fabrika yüzünden oluşan hava kirliliği, gecekondudan bozma evler, çağımızın vebası "göçmenlerden korkma" hastalığı bu semte uğramamak için çok geçerli sebepler olarak sayılıyor. ne var ki her "pis kaka" semt gibi gazi'de de kiralar ve emlak fiyatları çok düşük olunca semtin hikâyesi renkleniyor. önce şehrin "underground" eşçinsel mekanlarından biri açılıyor bi evin alt katına. kulaktan kulağa yayılan mekan zamanla cazibe merkezi oluyor. mekanın başarısının verdiği cesaretle bi kaç "karanlık ve gizli" mekân daha açılıyor. gazi sokaklarına adımını atmamış insanlar ürkekçe adımlarını atıyor ve bir daha buradan çıkmak istemiyor. o esnada gaz fabrikası kapatılıyor ve belediye semti bi çekip çeviriyor; dumandan grileşmiş evler boyanıyor, kaldırımlar yenileniyor, küçük parklar yapılıyor. tüm bunlar olurken ressam, yazar, müzisyen tayfası yavaş yavaş yeni semtini ilan ediyor ve buraya taşınıyor. kapanan gaz fabrikasının "technopolis" isimli bi konser salonu olmasından ve 2007 senesinde semtin tam ortasındaki metro istasyonunun açılmasından sonra gazi'yi artık kimse durduramıyor. gazi artık o pis, tekinsiz ve tatsız semt değil. gazi'ye giderken süsleniliniyor, en güzel kıyafetler giyiliyor ve gazi'de artık kiralık ucuz ev bulunmuyor.


şu an baktığımızda gazi, dönüşümü ibretle izlenen gazi değil. o gizli köşelerdeki o bilinmeyen mekânlar hâlâ var ama artık oralara herkes gidiyor, tekinsiz sokaklarında yürümenin garip bi şekilde zevk verdiği o semtte taksi bile bulunmazken şimdi oraya metro ile gidiliyor ve artık herhangi bir atina seyahat rehberine baktığımızda görülmesi gereken yerlerden biri olarak tanımlanıyor.


daha mı iyi daha mı kötü tartışılır tabi ama gazi atina'nın en çok nefes alınan yerlerinden biri olmaya devam ediyor.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page