top of page

FOTA YORTUSU-IŞIKLAR BAYRAMI


Hz.isa'nın vaftiz edildiği günü kutlamak amacıyla her sene 6 ocak'ta Yunan Ortodoks Kilisesi tarafından düzenlenen "Fota Yortusu" denize (veya su birikintisine) atılan haçın çıkarılması ve suların kutsanması geleneğine sahiptir. bütün suların kutsal olduğuna inanılır. İstanbul'da ve/ya Türkiye'de yaşayanların, akşamında haberlerde gördüğü manzara ise genelde aynıdır; buz gibi havada denize atlayan (çoğunlukla) gençler haçı ilk bulan ve çıkaran olmak için uğraşır, haçı önce kapanlar ödüllendirilir, barış dileklerinde bulunulur ve kutlamalar güzel temennilerle biter.

Atina'da kutlamalar şehirde tek bir noktada yapılmıyor, ilginç bir şekilde Atina'da her belediye kendi kutlamasını yapıyor ve Atina merkez belediyesi sınırları deniz kenarında olmadığı için, devlet erkanı ve politikacıların da katıldığı resmi kutlamalar şehrin Kolonaki semtindeki antik sarnıçta yapılıyor. Bu sene ben de sabah 10:30 sularında kendimi Kolonaki'de kutlamanın yapıldığı Dexameni Meydanı'nda buldum ve töreni izlemeye çalıştım. Meydanda bulunan yaklaşık 300 kişinin arasından önce Ortodoks Kilisesi görevlileri ellerinde taşıdıkları haçlarla geçtiler. sonrasında sırasıyla Atina belediye başkanı Giorgos Kaminis, Başbakan Alexis Tsipras ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ve çeşitli bakanlari bürokratlar tören yerine geldi ve okunan dualar ve ilahiler sonrasında haç sarnıç sularına bırakıldı.


Tören sonrasında devlet erkanı meydandan ayrıldığında törene gelmiş Atinalılar öncelikle sadece bu özel gün açılan sarnıçın içini görmek için sıraya girdiler. Zira çoğu kimsenin varlığından haberdar bile olmadığı bu antik sarnıçın kapıları diğer günlerde kapalı. Sarnıçı gördükten sonra kutsal suyu yanlarında getirdikleri şişelere dolduran ve içen Atinalılar havanın da güzel olması nedeniyle meydan yakınlarındaki cafelere doluşarak tatil gününün ve güneşin tadını çıkardılar.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page